Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Komárňanská nemocnica poskytuje rehabilitačné cvičenia po pôrode

30.10.2023

Nemocnica AGEL Komárno neustále pre svojich pacientov zvyšuje komfort a zavádza mnohé novinky. Jednou z nich, ktorá určite mimoriadne poteší čerstvé mamičky, je popôrodná rehabilitácia priamo na oddelení gynekológie a pôrodníctva.

Každý pôrod je iný a prináša so sebou veľké psychické aj fyzické zmeny. Či to bol pôrod prirodzený alebo pôrod cisárskym rezom, v oboch prípadoch sa v období šestonedelia telo mamičky zotavuje a prechádza procesom hojenia. Dochádza k zavinovaniu maternice, hormonálnej regulácii a môžu sa objaviť bolesti pohybového aparátu najmä chrbtice, bedrových kĺbov a panvy. Rehabilitácia výrazným spôsobom tento proces ovplyvňuje.

V rehabilitácii sa od prvého popôrodného dňa zameriavajú na aktiváciu bráničného dýchania, správny stereotyp dýchania na podporu črevnej peristaltiky, cievnu gymnastiku kvôli správnej funkcii cievneho a lymfatického systému. „Kegelovými cvikmi posilňujeme svalstvo panvového dna. Pri pôrode cisárskym rezom nezabúdame na starostlivosť o jazvu. Mamičky nevedia, ako sa starať o jazvu a veľakrát sa jej boja aj dotknúť. Jazvu treba prijať za vlastnú a správnou starostlivosťou zabrániť vzniku keloidných zrastov a funkčných porúch,“ vysvetľuje fyzioterapeutka Mgr. Karin Voláriková.

Rehabilitácie nie sú zamerané iba na bezchybné cvičenie. „Dôležitou súčasťou je edukácia mamičiek o polohovaní na podporu zavinovania maternice, správnych pohybových stereotypoch pri vertikalizácii, pri manipulácii s dieťaťom – ako dobre dvíhať, dojčiť. Zdôrazňujeme potrebu správnej pohybovej životosprávy v šestonedelí aj po jej skončení,“ dodala skúsená fyzioterapeutka.

Rehabilitáciu s fyzioterapeutom môžu mamičky využiť každý pondelok a štvrtok v čase od 13:00 až do 14:00.

Späť