Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Ružový október: Spoločne pre silu a nádej

13.10.2023

Ružový október nie je len o farbe, ale predovšetkým o osvete, vzdelávaní a podpore. Každý rok symbolizuje boj proti rakovine prsníka a zdôrazňuje dôležitosť prevencie. Má za cieľ zvýšiť povedomie o rizikách dôležitosti samovyšetrovania a skríningu. Zároveň vyjadruje podporu tým, ktorí s ochorením bojujú a ich rodinám.

Rakovina prsníka predstavuje u žien najčastejšie nádorové ochorenie. Každoročne je po celom svete diagnostikovaných viac ako 2 milióny nových prípadov. Odhaduje sa, že predstavuje takmer 30% všetkých nových druhov rakoviny u žien. Slovensko sa nachádza v hornej tretine poradia krajín, kde sú najvyššie hodnoty výskytu tohto karcinómu. Podľa posledných štatistických ukazovateľov bolo ku koncu roka 2020 na SR zaregistrovaných takmer 3 000 pacientiek s touto diagnózou. V mamologickej poradni Nemocnice AGEL Komárno v rámci osvety PINK októbra, upozorňujú pacientky, aby pravidelne chodili na preventívnu kontrolu prsníka.

Základom prevencie je samovyšetrenie prsníkov každý mesiac. Avšak prieskumy ukazujú, že si ho vykonáva iba 10 % žien. Samovyšetrenie odborníci odporúčajú od 20-tich rokov, najlepšie na 3-4. deň po skončení menštruácie. V rámci prevencie karcinómu prsníka sú vhodné mamografické a ultrasonografické vyšetrenie. „U mladších žien je prsník žľaznatý a možné zmeny prsníkov sú lepšie viditeľné ultrazvukom. Po dovŕšení štyridsiatky by súčasťou preventívnej prehliadky mala byť aj skríningová mamografia. Vie odhaliť malé ložiská do 20 mm, ktoré ešte pravdepodobne metastázy nevytvorili,“ upozorňuje na dôležitosť prevencie MUDr. Erika Bese Jóbová.

Pravidelné kontroly prsníkov skríningovou mamografiou sa realizujú u žien každé dva roky. Na tomto vyšetrení sa však zúčastňuje menej ako 30 percent žien, ideálne by to malo byť aspoň 70 percent. Pacientka sa postaví pred špeciálny röntgenový prístroj, technik položí prsník na plastovú dosku a ďalšia doska prsník pritlačí zhora. Pri tomto sploštení môže pocítiť tlak, ktorý trvá približne 25 sekúnd, zopakuje sa snímkovanie z druhej polohy. Celkový čas vyšetrenia je asi 10 minút.

Odhadom asi 10 percent žien verí rôznym článkom na internete, ktoré sa vyjadrujú o mamografii negatívne. Najrozšírenejšou obavou je bolesť alebo drvenie prsníka pri vyšetrení. Prsná žľaza nie je tak krehká, aby mohlo krátke 3 sekundové stlačenie vyvolať nejakú chorobu. Veď prsník počas života ženy zvládne mnoho nechcených úderov napr. rukami pri športoch, či zvládne tehotenstvo a dojčenie. Okrem toho niektoré ženy majú obavy z toho, že žiarenie zvyšuje riziko vzniku karcinómu. „Ide o absurdnú obavu, pretože dávka radiačného žiarenia je skutočne malá, niekoľkonásobne nižšia a šetrnejšia ako pri bežnom RTG alebo CT vyšetrení,“ vyvracia obavy  MUDr. Erika Bese Jóbová.

 

Späť