Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Poruchy sluchu - ako ich liečiť a ako im predísť?

21.9.2023

Sluch je jedným z piatich zmyslov človeka a je mimoriadne dôležité sa oň starať počas celého života. S bolesťami ucha, ale aj s poruchami sluchu sa počas celého roka stretávajú aj odborníci v rámci otorinolaryngologickej (ORL) ambulancie Nemocnice AGEL Komárno.

„Najčastejšie sa stretávame s bolesťami ucha spôsobenými prievanom, klimatizáciou a kúpaním v bazénoch. Prúdením vzduchu, teda vetraním, ventilátormi a klimatizáciou vzniká prechladnutie nechráneného povrchu tela, čo priamo vplýva na svaly, cievy a nervy. Takéto prechladnutie môže zasiahnuť napríklad trojklanný tvárový nerv, čo následne spôsobí bolesti ucha. Ide o akútny a veľmi nepríjemný stav,“ vysvetlil MUDr. Richard Hudák, lekár ORL ambulancie komárňanskej nemocnice.

Na ochorenie sú podľa MUDr. Hudáka náchylnejšie deti, ktoré vo vode trávia dlhší čas. „Pôsobením vody na kožu vonkajšieho zvukovodu dochádza k macerácii, čiže rozmočeniu kože. Tým sa znižuje funkcia mazových žliazok a klesne produkcia mastných kyselín, ktoré sú súčasťou ušného mazu. Následne vzniká externá otitída, teda zápal kože vonkajšieho zvukovodu, známy aj ako plavecké ucho. Prejavuje sa výraznou bolesťou, oslabením sluchu, koža zvukovodu je červená, zapálená, opuchnutá, ucho je bolestivé na dotyk. V takomto prípade pomáha aplikovať do ucha octanové kvapky alebo masť a ak zápal aj po dvoch-troch dňoch pretrváva, je nutná návšteva ORL ambulancie a celková antibiotická liečba,“ objasnil špecialista.

Okrem akútnych ochorení sa ORL ambulancia venuje aj poruchám sluchu – či už vrodeným, alebo získaným. „Prvé vyšetrenie sluchu sa robí hneď po narodení na novorodeneckom oddelení. Vďaka tomu dokážeme zistiť poruchu sluchu oveľa skôr, ako to bývalo v minulosti. Už od druhého alebo tretieho mesiaca veku môže dieťa nosiť načúvací aparát, preto sa jeho sluchové centrum v mozgu môže vyvíjať ako u počujúceho bábätka. U dospelých majú preventívne vyšetrenie sluchu na starosti praktickí lekári. Napríklad zamestnanci pracovísk, ktoré hygienici oficiálne vyhlásili za hlučné, by mali byť pravidelne vyšetrovaní v ambulanciách ušných lekárov alebo v audiometrických centrách,“ upozornil MUDr. Hudák.

Poruchy sluchu sa často objavujú následkom nádchy, chrípky, angíny či iných zápalových ochorení. Dobrou správou je, že sa dajú liečiť. U mladých ľudí sa poruchy sluchu nezriedka objavujú ako následok počúvania hlasnej hudby či výbuchov zábavnej pyrotechniky. „Hrozbu infekčných chorôb vystriedali desiatky decibelov hudby na koncertoch, v slúchadlách prehrávačov, v niektorých priemyselných prevádzkach a na rušných uliciach. Strata sluchu nad štyridsať decibelov už predstavuje ľahkú hluchotu. Stredná hluchota sa pohybuje v hraniciach od štyridsať do šesťdesiat decibelov, ťažká od šesťdesiat do deväťdesiat. Pri strate sluchu nad deväťdesiat decibelov už hovoríme o praktickej hluchote,“ dodal otorinolaryngológ MUDr. Richard Hudák.

Späť