Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

V komárňanskej nemocnici pomáha štvornohý liečiteľ

16.8.2023

Nemocnica AGEL Komárno neustále zlepšuje podmienky pre pacientov a prináša i netradičnejšie novinky, akou je aj animoterapia. Oddelenie dlhodobo chorých v rámci canisterapie prvýkrát privítalo štvornohého liečiteľa. Blue je 10 mesačný psík plemena zlatý retriever, ktorý po svojom dedkovi Roverovi zdedil svoju prítulnosť, veľkú empatiu a lásku k ľuďom.

Canisterapia, je forma liečby a terapie, ktorá využíva interakciu medzi ľuďmi a vyškolenými psíkmi. Jej hlavným cieľom je za pomoci psíka rozvíjať a udržiavať u pacientov schopnosť komunikovať  a sústrediť sa, zlepšiť ich duševnú pohodu a pokúsiť sa vymaniť ich z každodennej rutiny, ktorú v nemocnici zažívajú.

Niekoľko vedeckých štúdií dokázalo, že vzťah psa a človeka má všestrannú liečivú silu. Rôzne podnety ako dotyky, pohladenie pôsobia priaznivo na náš nervový systém. Terapia so psom znižuje úzkosť pacientov omnoho efektívnejšie, nakoľko sa v prítomnosti štvornohého priateľa zvyšuje u ľudí hladina oxytocínu (hormón šťastia). Zároveň sa podporuje jemná aj hrubá motorika. V komárňanskej nemocnici psík Blue lieči spolu s majiteľkou Silviou Hanovou pacientov priamo pri lôžku. Podľa vedúcej sestry oddelenia dlhodobo chorých PhDr. Anny Rybkovej, Dipl. s., boli pacienti z terapie nadšení. „Mnohí z nich sa už tešia na ďalšiu návštevu, aby sa s ním mohli opäť stretnúť, pohladiť ho a dať mu aj malú maškrtku. Musím povedať, že Blue si rýchlo získal nielen srdcia pacientov, ale aj nás, personálu. Túto terapiu považujeme za spestrenie nášho pracovného času,“ povedala Anna Rybková. „Práve vďaka pozitívnej spätnej väzbe od pacientov vieme, že terapia je žiadaná a plánujeme v nej pokračovať. Budeme veľmi radi aj za možnosť viacerých psíkov na oddelení,“ dodáva.

Canisterapia sa uplatňuje hlavne ako pomocná psychoterapeutická metóda v situáciách, keď iné metódy nie sú účinné, alebo ich nemožno použiť. Táto forma animoterapie kladie dôraz hlavne na riešenie psychologických, citových či sociálno-integračných problémov. V prípade fyzického zdravia táto metóda motivuje najmä pri rehabilitácii a povzbudzovaní imunity. Liečenie, o ktorom hovoríme, v praxi vykonávajú canisterapeutické tímy. Tím tvorí psovod a jeho pes, pričom pes musí byť náležite vycvičený a psovod musí mať odborné vedomosti z canisterapie a psychológie. Mať psa v domácnosti navyše pomáha aj malým deťom, ktoré naučí zodpovednosti a ohľaduplnosti. Hyperaktívne deti sa zase pri psovi uvoľnia a upokoja.

Späť