Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

V komárňanskej nemocnici pripravila laktačná poradkyňa prednášku o dojčení

4.8.2023

Nemocnica AGEL Komárno mamičkám pri dojčení pomáha s poradenstvom počas celého roka. V rámci Svetového týždňa dojčenia však mali možnosť dozvedieť sa o tejto téme viac. Materské mlieko je svojím zložením unikátne a je prispôsobené potrebám dieťaťa od narodenia, ako aj počas jeho vývoja. V prvom roku života dieťaťa predstavuje tú najlepšiu výživu, chráni ho pred ochoreniami, podporuje imunitný systém dieťaťa. Materské mlieko má dokonale zastúpené všetky živiny potrebné pre zdravý rast a vývoj bábätka.

Nemocnica dlhodobo vytvára podmienky pri podpore správnej edukácie matiek pri dojčení. V rámci predpôrodnej prípravy organizuje aj poradňu na celý proces. Na posedeniach sa môžu dozvedieť odpovede na všetko, čo ich zaujíma, súčasťou prednášok je, okrem iného, aj téma dojčenia a materského mlieka. „Dojčenie je pre novorodenca veľmi prínosné, pretože kolostrum a materské mlieko podporujú imunitný systém a sú preňho ľahko stráviteľné. Dojčené deti sú pokojnejšie a zdravšie. Materské mlieko obsahuje antibakteriálne a antivírusové faktory, ktoré sú zodpovedné za nižší výskyt gastrointestinálnych a respiračných ochorení, zápalov stredného ucha, močových ciest, ekzémov a obezity. Dojčenie je tiež najlepšia prevencia alergických ochorení, civilizačných ochorení a rakoviny v neskoršom veku, podporuje vývoj tvárového svalstva, sánky a podporuje emocionálnu a citovú väzbu,“ vymenúva výhody Elvíra Baková. 

Na neonatologickom oddelení komárňanskej nemocnice pôsobia laktačné poradkyne a mamičkám sú počas hospitalizácie plne k dispozícii či už vo forme poradenstva alebo praktickej pomoci. Pomáhajú matke osvojiť si polohy pri dojčení, ukázať správne priloženie bábätka k prsníku tak, aby bolo dojčenie príjemným, nie bolestivým zážitkom pre matku. Bábätká sú spolu s mamičkami na izbe a môžu byť dojčené podľa svojich potrieb, nakoľko každé dieťa a matka sú jedinečné.

 Kurzy prípravy na pôrod môžu záujemkyne absolvovať raz do týždňa, vždy vo štvrtok od 9,00 hod. do 17,00 hod., v pavilóne J na prvom poschodí. Prihlásiť na kurz sa môžu u certifikovanej pôrodnej asistentky Bc. Renáty Füssiovej na telefónnom čísle 0904 683 550 a e-mailovej adrese: budemmama@nko.agel.sk.

Späť