Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Nemocnica v Komárne si pripísala prvenstvo v zdokonalenej laparoskopickej operácii

17.10.2019

Inovatívnu techniku na operáciu pruhov v brušnej stene, ktorá sa zatiaľ na Slovensku nepoužila, úspešne previedli chirurgovia z Nemocnice Komárno, člena skupiny AGEL SK v prvý októbrový deň. Zdokonalená laparoskopická technika má zásadný prínos pre pacienta, a to v znížení bolestivosti po operačním zákroku a vo veľmi rýchlom návrate do bežného života. Naopak, pre operatéra je technicky náročnejšia než obvyklá laparoskopická operácia. Prví dvaja úspešne operovaní pacienti sú už doma a majú sa dobre. Komárňanská nemocnica dlhodobo podporuje rozvíjanie operačných oborov, výsledkom čoho bola aj táto operácia.

Laparoskopické operácie  pruhov(prietrží) mnohí poznajú – ide o operáciu pomocou endoskopov, o tzv. miniinvazívnu chirurgiu. Zdokonalená metóda tejto laparoskopickej operácie spočíva v použití tzv.  eTEP technike -  extended Totally Extraperitoneal  ventral hernia repair. „Je to inovatívna laparoskopická  metóda riešenia  pruhov(prietrže) brušnej  steny.  Princípom operácie je umiestnenie  sieťky do anatomicky najvýhodnejšej  vrstvy  brušnej steny miniinvazívne, a to medzi brušné svaly a  zadnú väzivovú  vrstvu brušnej steny a pobrušnicu. Využitím tohto prístupu sa dosiahne minimalizácia pooperačných bolestí a komplikácií v hojení rán či recidív pruhov. Pacienti profitujú aj z veľmi  rýchlej rekonvalescencie a návratu  do pracovnej  činnosti a k fyzickej aktivite“, hovorí operatér MUDr. Eduard Csekes. Nemocnica v Komárne má na takéto zákroky potrebné vybavenie.Výkon je  technicky náročnejší, pretože sa operuje v menšom priestore ako je obvyklé pri operáciách tohto druhu.

Sme radi, že máme tak šikovných chirurgov, že idú s dobou. Je to nová technika, naši lekári sa školili na viacerých zahraničných klinikách“, uviedol Rudolf Pelikán, námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť Nemocnice Komárno.

V súčasnosti je v chirurgii laparoskopická technika všeobecne na vysokej úrovni a preferovaná  pri mnohých výkonoch. Tento inovatívny druh laparoskopickej operácie však nie je indikovaný absolútne u všetkých ochorení pruhu.

Späť