Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Neonatológia v komárňanskej nemocnici dostala nové monitory dychu

13.10.2017

Všeobecná nemocnica Komárno, ktorú prevádzkuje nezisková organizácia FORLIFE a manažérsky riadi skupina AGEL, 12. októbra dostala päť nových monitorov dychu pre novorodencov od Nadácie Križovatka. Nemocnica spolupracuje s nadáciou už viac ako deväť rokov. Veľkú pomoc pre rodičov novorodencov predstavuje možnosť výpožičky monitoru dychu priamo v nemocnici.

"Mamička, dýcham" je nadačný projekt s posolstvom vybaviť slovenské nemocnice a ich pôrodnícke a novorodenecké oddelenia monitormi dychu.  Náhle úmrtie dieťaťa je treťou najčastejšou príčinou úmrtí dojčiat, predchádzajú mu len vrodené  vývojové  chyby nezlučiteľné so životom a infekcie. Syndróm náhleho úmrtia (SIDS) je tichá, neohlásená smrť dieťaťa, ktoré sa javí ako zdravé. Výskyt syndrómu sa v súčasnosti nedá predpokladať.

Už v minulosti komárňanská nemocnica dostala monitory dychu, ktoré slúžia na rozpoznanie porúch dýchania. Ak sa  dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo sa frekvencia dychu zníži pod hranicu 10 dychov za 1 minútu, spustí sa zvuková a svetelná signalizácia monitoru. Samotný monitor dychu nedokáže zabrániť vzniku respiračných problémov, upozorní však na problém a tým môže dieťatko zachrániť.

,,Monitor dychu napomáha k starostlivosti o novorodenca v tom, že sníma a monitoruje dych. Zároveň realizujeme projekt a to je zapožičiavanie monitorov dychu domov. Tým, že mamičky to vidia tu, tak majú možnosť si monitor zapožičať a vedia ho požívať aj v domácom prostredí,“ uviedla riaditeľka nadácie Táňa Tomasch.

,,V mene našich najmenších pacientov a ich rodičov by som sa chcel veľmi pekne poďakovať  za tento dar, ktorý môže napomôcť k záchrane životov. Zvlášť dôležitý je monitor dychu u tzv. rizikových bábätiek, ktoré sa narodili predčasne. Používať ho samozrejme budeme rovnako aj pre novorodeniatka bez akýchkoľvek zdravotných ťažkostí a komplikácií,“ povedal riaditeľ komárňanskej nemocnice Mgr. Miroslav Jaška.

Novorodenecké oddelenie je zriadené v rámci gynekologicko–pôrodníckeho oddelenia, ktoré zabezpečuje základnú starostlivosť o fyziologických novorodencov a o novorodencov s miernymi poruchami popôrodnej adaptácie. Na oddelení je  zriadený systém tzv. rooming in, ktorého základom je spôsob ošetrovania dieťaťa matkou. Výhodou tohto systému je, že dieťa je od prvej chvíle spolu s matkou.

 

Späť