Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Každú novorodeneckú postieľku v komárňanskej nemocnici stráži monitor dychu

5.12.2018

Nemocnica Komárno, člen skupiny AGEL, participuje na projekte Nadácie Križovatka „Mamička dýcham“. Vďaka desiatim novým monitorom v celkovej hodnote 990 eur budú sledované všetky detské postieľky pre novorodencov v zdravotníckom zariadení.

Komárňanská nemocnica dennodenne využíva monitory dychu, ktoré sledujú a rozoznávajú poruchy dýchania. Ak sa  dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo sa frekvencia dychu zníži pod hranicu 10 dychov za 1 minútu, začne zvuková a svetelná signalizácia monitoru. Sám o sebe  monitor dychu síce nedokáže zamedziť vzniku respiračných problémov novorodencov, pripomenie však problém, čím sa môže dieťatko zachrániť.

,,Veľmi si vážime podpory Nadácie Križovatka a jej partnerov, že nezabúdajú na prevenciu, ktorá môže zachrániť život najmenším deťom narodeným v komárňanskej pôrodnici. Veríme, že je to jeden z aktívnych krokov, ako zvyšovať kvalitu starostlivosti na novorodeneckom oddelení,“ uviedol Mgr. Miroslav Jaška, MPH, riaditeľ Nemocnice Komárno.

Monitory pomáhajú zdravotníkom a rodičom pri syndróme náhleho a neočakávaného úmrtia dojčiat v prvom roku života. Syndróm sa však väčšinou prejaví u deti  do šiesteho mesiaca života. Najčastejšie k nešťastiu dochádza počas spánku. Ako prevencia sa odporúča používať monitor dychu.

Počas prvého roku života môže u dieťaťa nastať nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so „Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat – SIDS. Syndróm náhleho úmrtia dojčiat je diagnóza, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa. Spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku (tzv. smrť v kolíske) a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne sa jedná o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Na vzniku sa podieľa viac rizikových faktorov. 

 

 

 

Späť