Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Komárňanská nemocnica spúšťa kampaň „Prevencia proti rakovine prsníka“

12.2.2015

Pre pacientky nad 40 rokov spúšťa Všeobecná nemocnica Komárno, ktorú prevádzkuje nezisková organizácia FORLIFE a manažérsky riadi spoločnosť AGEL SK, kampaň „Prevencia proti rakovine prsníka“, ktorej podstatou je včasné odhalenie karcinómu prsníka. Vďaka novému modernému digitálnemu mamografu, ktorým nemocnica disponuje od októbra 2014, je vyšetrenie rýchle, presné a väčšinou bez čakacej doby.

Najčastejším zhubným nádorom diagnostikovaným u žien je karcinóm prsníka. Najväčšiu nádej na uzdravenie majú predovšetkým pacientky, u ktorých je včas stanovená diagnóza a následne zahájená liečba. Včasné odhalenie choroby je možné práve vďaka mamografickému skríningovému vyšetreniu. To môžu podstúpiť zdarma raz za dva roky v rámci prevencie všetky ženy staršie ako 40 rokov. „Aj napriek tomu, že  mamografické vyšetrenie zachránilo tisíce životov, stále je tu mnoho žien, ktoré majú strach a na mamografiu nejdú. Vďaka špičkovému prístroju, ktorý spĺňa najnáročnejšie požiadavky mamografického vyšetrenia sme od 4. novembra 2014 dodnes vyšetrili 704 pacientok, z toho 8 prípadov s pozitívnym nálezom. A práve pre narastajúci výskyt ochorenia sme sa rozhodli spustiť kampaň, ktorá zachytí rakovinu prsníka ešte pred objavením klinických príznakov, kedy je ešte veľká šanca na úplné uzdravenie,“ vysvetlil primár rádiologického oddelenia v Komárne MUDr. Tamás Hollósy.

Špičkový prístroj funguje na princípe priamej digitalizácie. „Znamená to, že röntgenové zariadenie je na detektore priamo konvertované na elektrický signál a digitálny obraz vzniká už za niekoľko sekúnd po expozícii. Záznam je veľmi kvalitný, s vysokým rozlíšením a v prípade potreby je možné ho následne upraviť. Pre pacientky to znamená najmä rýchlejšie vyšetrenie a tiež menšiu dávku žiarenia,“ dodal MUDr. Hollósy s tým, že digitálna mamografia je pre diagnostiku rakoviny prsníka veľkým prínosom, pretože dokáže odhaliť aj drobné zmeny štruktúry v prsníku.

Mnoho pacientok si myslí, že je mamografické vyšetrenie nepríjemné až bolestivé, ale aj v tomto prípade urobila technológia krok vpred. „Špeciálna technológia kompresných lopatiek, ktoré sa počas vyšetrenia prispôsobia prirodzenému tvaru prsníka, prináša pacientkam väčší komfort,“ uviedol primár MUDr. Tamás Hollósy.

Všeobecná nemocnica Komárno začala vyšetrovať mamografickým prístrojom už v roku 1990. V minulom roku na pracovisku vyšetrila zhruba 1200 žien z Komárna a okolia. „Pacientky sa môžu na mamografické vyšetrenie v nemocnici objednať osobne alebo telefonicky na čísle +421 35 7909 311. Nečakajte a dajte sa vyšetriť, veď prevencia je dôležitý krok proti rakovine prsníka. Čaká Vás náš výborní tím odborníkov,“ uzavrel primár.

Späť